Şevki Pekin tarafından 1981 yılında kurulan mimarlık ofisini, 2020 yılından itibaren oğlu Ömer Pekin yönetmektedir.

Ömer Pekin Sanat İşleri

Hakkımızda

Şevki Pekin Mimarlık 1981 yılında Şevki Pekin (1946–2020) tarafından kurulan bir mimarlık ve tasarım stüdyosudur. Pekin’in vizyonu ve mimari tasarıma duyduğu özgün tutkuyla ofis, projeleriyle çok geniş bir alanda hizmet vermiş ve Türkiye’de mimari ve sanat alanındaki dönüşümde büyük rol oynamıştır. Bugün Ömer Pekin tarafından yürütülen Şevki Pekin Mimarlık, deneyimli ve vizyoner ekibi ve güçlü iş birlikçileriyle, hem özel hem de kamusal birçok alanda yaratmaya devam etmektedir.

Ömer Pekin

Ömer Pekin mimari lisans eğitimini Avusturya’daki Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde, bunu takiben yüksek lisansını da Amerika Birleşik Devletleri’nde SCI-Arc, Southern California Institute of Architecture’da tamamladı. Profesyonel yaşamına Los Angeles’da, SCI-Arc bünyesinde öğretim görevlisi olarak ve farklı yerel mimarlık ofislerinde çalışarak başladı. 2016 yılı itibarıyla Şevki Pekin Mimarlık bünyesinde İstanbul’da çalışmaktadır. Mimari çalışmaları ile paralel olarak sanat kariyerine iki disiplinin sınırları hakkında sorular sorarak devam etmektedir. Ömer Pekin, 2020 yılı itibarıyla Şevki Pekin Mimarlık’ı devam ettirmektedir.

Şevki Pekin

Şevki Pekin, eğitimine 1952 yılında yatılı olarak Galatasaray Lisesi İlkokulu’nda (Ortaköy) başladı; arkasından, 1956 yılında, her ikisi de doktor olan anne ve babasının görevleri için Roma, Basel, Paris, ve Shannon üzerinden New York’ta devam etti. Son olarak, 1959 yılında İstanbul’a dönmeden önce Connecticut’ta ilkokul eğitimini tamamladı. Bu yıllar, hayat görüşünün oluşmasında önemli yer buldu. Robert Academy’de (Kolej) lise eğitimini aldığı yıllar, yaşamı için yine büyük değer taşıyan bir dönemi oluşturmaktadır. Mimariyle karşılaşması, lise yıllarında, USIS Kütüphanesi’nde, Entenza’nın “Arts and Architecture” yayınlarını takip ederek başlayıp; Louis Kahn, Saarinen gibi mimarlarla ilgili yayınları okuyarak ve Mikelanj’ın hayatını inceleyerek oluşmaya devam etti. Lise yılarında ve mezuniyetinin hemen ardından Prof. Ferudun Akozan ve Atatürk Kültür Merkezi Mimarlık ofislerinde geçirdiği vakit ve ufak tefek çalışmalar ile mesleğe olan ilgi ve bağı gelişti. Ardından, AKM’nin sahne tasarımını yapan Avusturyalı WBB şirketi ve Dr. Hayati Tabanlıoğlu’nun teşvikiyle Viyana’ya gitti.

1966 yılında Viyana Teknik Üniversite’de geçen iki yıldan sonra Viyana Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Prof. Ernst Anton Plischke’nin on kişilik sınıfına kabul edildi ve mimarinin ne olduğunu hocasından, o günden sonra hiç ayrılmadığı İsviçreli ve Avusturyalı arkadaşlarından, kıymetli Viyanalı mimarlardan ve Londra’da Covent Garden Planlama Ekibiyle geçirdiği çalışma süreci sayesinde öğrenmeye başladı.

Pekin, eğitimi ardından 1974 yılında İstanbul’a döndü ve bu dönemle birlikte, arkadaşları ve ekibinin gayretleriyle, bürosunda 2019 yılına kadar 410 iş üretildi. Aradan geçen 45 yılda; Bursa Uludağ Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde sürekli proje derslerinde, ayrıca Ankara 1927 Mimarlar Derneği, İzmir ve Bursa Mimarlar Odası, Viyana Güzel Sanatlar Akademisi, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü, Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Kültür Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, New York Cooper Union mimarlık fakülte ve kuruluşlarında konferans ve juri üyelikleri oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi, Viyana Teknik Üniversitesi, Amsterdam, Yıldız Teknik Üniversitesi, Viyana, Spittal an der Drau Architektur FH Avusturya, Berlin, Torino, Brüksel, Moskova, Jakarta, İzmir Mimarlar Odası ve StudioX’de kişisel ve karma sergilerde yer aldı.

Şevki Pekin Mimarlık’ın 1977 ile 2020 yılları arasında yapılmış işlerine ait detaylı arşive SALT Galata'dan ulaşılabilmektedir.